Török mágia, szerelmi varázslás

2013.11.03 18:15

A kelet, az iszlám területek mindig vonzották a romantikára, izgalomra éhes európaiakat. A férfiak háremhölgyekről, a nők fekete hajú, fekete szemű turbános hercegekről álmodoztak titkon, és mivel nagyon keveset tudtak erről a világról, varázslatba burkolták, hiszen az Ezeregy éjszaka meséin kívül sok „autentikus” forráshoz nem jutottak, ahhoz is csak a 19. század közepe táján. Addig csak szájról szájra terjedő történetekből merítették ismereteiket. 

A törökök által elfoglalt és jó hosszú ideig uralt területeken azonban a mindennapi szokásaikba belelátott a leigázott nép, és sok babonát, hiedelmet is megismert. Ilyen a török jóslás is, a török mágia, melyet a Szulejmán sorozatban nem csak Hürrem, de Hatice is alkalmaz. Emlékezzünk vissza, Haticének megjósolták, hogy aranyhajú gyermeke születik majd.

 

A törökök többféle jóslásban hittek, ilyen a szerelmi jóslás, a jövendőmondás kávézaccból, illetve a szemmel verés is.

Szerelmi jóslás

A szerelmi mágia a dzsinneken múlik, ezért éjszaka a legjobb megejteni, mert a szellemek akkor a legaktívabbak. Kódolt üzeneteket (tilszumokat) kell felírni a szeretett személlyel kapcsolatban a szerelmünk ruhájára, egy tiszta papírdarabra, és várjuk, hogy történjen valami. A legeredményesebb azonban akkor ez a varázslat, ha az üzenetet egy fekete tyúk tojásának a héjára írjuk, megfőzzük, majd elássuk annak a tűznek a hamuja alá, melyen főztük a tojást. Ezt manapság meglehetősen nehéz kivitelezni. :)  Mindenesetre ha így teszünk, akkor negyven nap múlva az az ember, aki addig ránk se hederített, mély szerelembe esik irántunk.

Szemmel verés

A törökök hitték, sőt, egyes vidékeken még ma is hiszik, hogy a pillantásnak ereje van. Elhiszik, hogy ha ránéznek valakire, akit nem kedvelnek, arra rontást hoznak. Egyetlen növény van, mely elég erős hozzá, hogy levegye az átkot a szemmel vert emberről, sőt, megelőzésképpen is érdemes alkalmazni, az a demir bozán.

Kávézacc jóslás

A kávézacc jóslás egy ma is használatos jövendőmondási mód. Természetesen török, vagyis zaccos kávét kell főznünk a jósláshoz, és a fehér csészén visszamaradt szemcsék formájából, a forma elhelyezkedéséből lehet kitalálni a jövendőt. Ehhez persze rettenetesen nagy fantázia, belelátó képesség szükséges, mert például nem mindenki lát egy sima pacát hétfejű sárkánynak. A kávézacc jóslással külön foglalkozunk, mégpedig úgy, hogy te is kipróbálhasd otthon, ha kedved tartja üledékből megtudni a jövőt.