Szulejmán és Izabella Fortuna története

2013.11.02 15:53

Röviden. A szépséges és bátor Izabella hajón utazik jegyeséhez Frederich herceghez, akit nem is ismer. Sajnálkozik Lajos magyar király halálán és nem is érti igazán, miért olyan rettegett ez a Szulejmán, aztán habos fürdőt vesz, de közben elkezd rázkódni a gálya, mert a vérszomjas török kalózok megcsáklyázták a hajót. Fogságba esik Kasztília hercegnője, melyről persze a Szultán is tudomást szerez.

 

 

Parancsba adja Ibrahimnak, hogy váltsák ki a hercegnőt. Ibrahim a feladattal Sümbül agát bízza meg. A hercegnőt Szulejmán vadászházába viszik titokban. A hercegnő három hónapot volt fogoly és mindenáron találkozni akart fogva tartójával, Szulejmán szultánnal. Végül Szulejmán meglátogatja a szép hercegnőt. Az egyik látogatás után elcsattan a csók. Szulejmán először politikai célra akarta használni Izabellát, de megtetszett neki.

 

 

Hürrem tudomására jutott, hogy a szultán látogatja a hercegnőt, ami rettenetesen féltékennyé tette. Úgy döntött, hogy segít megszökni a hercegnőnek. Persze ezt saját érdekében tenné. Tervében a Mahidevran is támogatja. Szulejmán katonái azonban elfogták és visszavitték. Ibrahim, aki nem szimpatizál Hürremmel, vacsorára invitálta a Izabellát, ahol az egész család jelen volt. Szulejmán boldog, Hürrem nem. A szultán a palotába vitette Izabellát, le akart feküdni vele, de Hürrem megzavarta őket azzal, hogy beszélni akar Szulejmánnal.

 

 

Másodszorra sikerült a hercegnőnek és a szultánnak együtt tölteni az éjszakát. Aztán állítólag többet is. Egy alkalommal, Izabellát lovaglás közben baleset éri. A szultán és Hürrem is meglátogatta. Hürrem megfenyegette Izabellát, aki nagyon megrémül, aztán éjszaka elrabolják. Mindenki azt hiszi, hogy Hürrem a tettes. Végül Szulejmán rájött, hogy Izabella el akar menni, ezért szabadon engedi. Hürrem elérte a célját. A történetről ennyit. De vajon valós személy volt-e Izabella kasztíliai hercegnő vagy csak kitalált?

 

Az I. Izabella kasztíliai királynő 1451. április 22-én született és 1504 november 26-án halt meg. Tehát nem találkozhatott Szulejmánnal. De az ő első szülött lánya Izabella sem lehetett, mert 1498. augusztus 23-án gyermekszülésben meghalt 28 évesen. Időben, tehát az 1500-as évek elején élt még egy kasztíliai Izabella, aki V. Károly és Foix Germánia özvegy aragóniai királyné titkos kapcsolatából született.

 

Létezéséről csak a királyné végrendelete tesz említést, amelyben Izabella kasztíliai királyi hercegnő néven említi. Kasztíliai Izabella 1518-ban született és még a szülei életében 1537-ben, 19 évesen meghalt. Germánia özvegy királyné végrendeletéből derült csak ki, hogy házasságon kívül született egy lánya., addig senki sem tudott róla. Születéséről a korabeli krónikák is mélyen hallgattak.

 

Egyébként a filmben szereplő Izabella Fortuna fiktív személy, a sorozat írói találták ki, bár lehet, hogy Kasztíliai Izabelláról mintázták.