Hatice gyermekeit is megölette Szulejmán?

2013.11.03 18:27

Sok Szulejmán rajongót érdekel, hogy ki is volt valójában Hatice? Sajnos igen kevés adat van róla, hiszen a Szultán udvara egy egészen zárt világ volt. Európaiak például be sem tehették a lábukat és maguk a törökök is igen keveset tudtak arról, hogy mi is folyik abban a különös, rejtélyes világban a falakon belül. Annyit azonban tudunk, hogy Yavuz Szelim szultán (I. Selim) és Ayse Hafsa Sultana leánya, és I. Szulejmán szultán húga volt.

Szulejmánon kívül két lánytestvére is volt Haticének, Beyhan és Fatma. Hatice igen fiatal volt, amikor egy Iskender nevű pasához feleségül adták, aki azonban hamarosan meghalt, így aztán Hatice megözvegyült. A filmből mindenki tudja, hogy szerelmes lett Ibrahim pasába, de mivel Ibrahim alacsony származású és rangú volt, szó sem lehetett a házasságról.

 

Pargali Ibrahim a görögországi Pargaban született, keresztény családban. Apja egyszerű halász ember volt. Ibrahimot hat éves korában kalózok rabolták el és eladták. Rabszolgaként került a szultán udvarába, ahol az oszmán hercegekkel nevelték. Iszlám neveltetést kapott, nagyon közel került az akkor még gyermek Szulejmánhoz. Mivel a Szultánnak gyermekkori jó barátja volt, és támogatást kapott a tanuláshoz, művelt ember lett belőle, aki szerette a zenét és a művészeteket, jó diplomata lett belőle. Egyre magasabbra került a ranglétrán, így már három év elteltével szóba jöhetett a házassága Haticeval.

 

Hatice 1524-ben Pargali Ibrahim pasa felesége lett. Két lányuk született Hanim Sultan és Fülane Sultan. Egyes kutatások szerint Szulejmán, megöltette húga gyerekekeit, hogy Ibrahim generációjából senki ne kerülhessen a trónra. Felesége Hürrem Sultana nyomásának engedve selyemzsinórt küldött Ibrahim pasának is, ami halálos ítéletet jelentett. 1536 március 15-én végre is hajtották. Hatice a férje és gyermekei halálát (megöletését) nem tudta feldolgozni, így 1538-ban meghalt. Hatice Szultana sírja a Szelim Szultán mecsetben található.